Lockdown extra zwaar voor wie psychisch lijdt

Toen de lockdown verlengd werd tot eind mei, verscheen een aangrijpend artikel over suïcide (RD 21-4). Wie psychisch lijdt, heeft het nu zwaar. Krijgen zo iemand wel genoeg aandacht?

Uit de laatste onderzoeken vanuit de GGD blijkt dat het aantal depressieve mensen schrikbarend toeneemt. Niet alleen onder ouderen, maar ook onder jongeren en zelfs onder kinderen van de basisschoolleeftijd.

Veel jongeren plegen zelfmoord, omdat ze „het totaal niet meer zien zitten.” Ze voelen zich verschrikkelijk eenzaam en wanhopig. Ze zien de toekomst zo zwart, dat niet meer verder leven hun het beste lijkt. Iemand met ernstige psychische klachten zei tegen me: „De hel kan niet verschrikkelijker zijn dan dit leven.” Bij zulke woorden lopen de rillingen over je rug. Ze zijn bepaald niet gedachteloos uitgesproken, maar tekenen van een ernstig gewond zijn door het leven.

Er is professionele hulp nodig om depressieve mensen te begeleiden en te coachen. Hulpverleners kunnen veel voor hen betekenen. Natuurlijk krijgen ze niet alles voor elkaar. Depressiviteit is niet zomaar op te lossen.

Bron: Reformatisch Dagblad